Szájsebészet

Szájsebészeti műtét előtt konzultáció történik, mely során vizsgálatot (fizikális vizsgálat, kiegészítő radiológiai vizsgálat[ok]) követően tájékoztatom a szükséges műtét menetéről, a lehetséges szövődményekről, a műtét elmaradásának lehetséges következményeiről, műtét utáni teendőkről
Az egyeztetett időpontban elvégzett műtéti beavatkozás előtt beleegyező nyilatkozat megismerése és aláírása szükséges. A konzultációt követően esetlegesen felvetődő műtétet érintő kérdések megbeszélése végett telefonon keressen!  A beleegyező nyilatkozatot nem kell otthon kinyomtatni!

Bölcsességfog műtét, betört fog eltávolításának menete

Kiindulásként szükségem lesz egy panorámaröntgenre, amennyiben készült a közeljövőben (1 éven belül), küldje el nekem emailen! [drgyongyosimarcell@gmail.com] Ha nem készült, ne menjen el máshova, csinálunk itt, a rendelőben. Sajnos van, ahol a felvétel minősége miatt nem vagy csak nehezen értékelhető a kép.
Konzultációs alkalmon megbeszéljük a kérdéseket, ha nincs, elkészítjük a panoráma felvételt. Amennyiben a betört fog nem igényel műtéti beavatkozást, akár a beavatkozást is megcsinálhatjuk.
Alaphelyzetben a műtéti beavatkozás egy következő, megbeszélt alkalommal történik. Helyi érzéstelenítést követően elvégezzük a műtétet, mely közben éles-szúró fájdalmat nem, de tompa nyomást érezhet, mely kellemetlen, de nem szabad, hogy fájdalomként viselje. A műtétet követően rendszerint a seb össze lesz varrva, melynek az eltávolítása egy héttel később történik. Műtétet követően kb. két napig érdemes otthon maradni az arcot hideggel borogatni, a sebet fogkefével óvatosan tisztítani. 
A varratszedés pár perces művelet.

Implantáció menete

Minden esetben gondos tervezés előzi meg. 
Először fontos a szájhigiéne rendezése, ínygyulladás kezelése, szuvas fogak ellátása! Implantációt csak jó szájhigiéne esetén lehet biztonsággal végezni!
Első alkalommal röntgen felvételt készítünk. Ha mostanában készült, kérem küldje el emailben! [drgyongyosimarcell@gmail.com] Ha nem készült, ne menjen el máshova, csinálunk itt, a rendelőben. Sajnos van, ahol a felvétel minősége miatt nem vagy csak nehezen értékelhető a kép.
Konzultációs alkalmon megbeszéljük a foghiány pótlásának lehetőségeit, röntgen felvétel alapján a valószínűleg kivitelezhető implantációs fogpótlási lehetőségeket.
A konkrét tervezéshez CBCT felvétel szükséges, melyet Tatabányán másik fogorvosi rendelőben tudnak elkészíttetni. A felvételt nem kell behozni a rendelőbe, én azt le tudom tölteni, de értesítést szeretnék kérni, amikor elkészíttették a felvételt. Ha nem készült, NE készíttessenek CBCT-t előre, mert egyrészt nem tudják, hogy melyik területre van szükség és nem minden esetben van szükség az egész koponyáról készült felvételre (ami nagyobb sugárterheléssel jár), másrészt nem minden CT felvételt tudok megnyitni. [ami persze nonszensz, de tapasztalat alapján sajnos így van]
Csontpótlás szükségességéről a CBCT alaján tudok nyilatkozni. Csontpótló beavatkozást én nem végzek. Ha szükség van rá, másik kollégához tudom irányítani,
CBCT kielemzését követő tervezés után emailben leírom a lehetőségeket.
A megbeszélt műtétet, az implantátum behelyezését ezt követően tudjuk elvégezni. A műtét helyi érzéstelenítésben történik. A műtét során enyhe tompa nyomást lehet érezni, éles-szúró fájdalom nem jelentkezhet. A műtét végén többnyire varratot helyezek be , mely eltávolítása bő egy héttel később történik. Előfordul, hogy a fogeltávolítással egy ülésben kerül behelyezésre az implantátum, ilyenkor rendszerint egy fogszínű anyagból kialakított sapkával zárom a sebet.
Az implantátum kb. 4 hónapig gyógyul az íny alatt, ezt követően történik meg az ínyforma kialakítása, mely során az implantátumba egy "fémhengert" csavarok be, mely következtében az implantátum meghosszabbodik az íny szintjéig. 
1-2 hét várakozást követően kezdődik meg a fogpótlás készítése, mely fajtájától függően 1-3 hetet vesz igénybe.
A fogpótlás átadását követően fontos a jó szájhigiéne fenntartása, illetve a rendszeres kontoll vizsgálat. Fontos, hogy bármit észlel, ami kérdést vet fel, jelezze felém, mégha nem is tűnik feltétlenül problémának.
Átadást követően legkésőbb egy hónap múlva kontroll vizsgálatra javasolt eljönni, továbbá fél évvel később, majd legkésőbb évente. Szájhigiénés kezelésre kezdetben fél évente javasolt eljönni. Időnként szükséges a csavarral rögzülő fogpótlás csavarjainak újrahúzása.

Az alábbiakban letölthetők a Műtéti beleegyező nyilatkozatok:


Kedves Fogorvos Kolléga! Az információvesztés megelőzése végett javaslom, hogy a szájsebészeti beavatkozás céljából hozzám irányított páciensek kapjanak írásos nyomtatványt, amin szerepel az átirányítás célja. Az alábbi "beutalók" letölthetők.