Célkitűzésünk

Kedves Páciensek!

Szeretnénk, hogy a hozzánk járók szájegészsége hosszú távon megfelelő legyen. Ehhez javasoljuk - még ha panasza nincs is - az évenkénti legalább egyszeri fogorvosi ellenőrzést. Egy teljes fogazati rendbetételt követően egy éven belüli ingyenes kontroll vizsgálati lehetőséget szeretnénk adni a hozzánk járóknak.

Az új, vagy már 'nálunk régen járt' pácienseknek első alkalommal javaslunk egy teljeskörű fogorvosi vizsgálatot (állapotfelmérést), mely nemcsak a fogak, hanem a szájüreg többi részére is kiterjed, hogy így teljesebb képet kapjunk. Kiegészítő vizsgálatként sok információt ad még a panoráma röntgen, melyet helyben el tudunk készíteni. 

Akut panasszal (elsősorban fogfájás) jelentkező páciensek ellátását lehetőségeinknek megfelelően mihamarabb szeretnénk teljesíteni, ami azonban néhány napos várakozást jelenthet. Az életveszélyt jelentő folyamatok kivételével az azonnali ellátást biztosítani nem tudjuk.

Fogkőeltávolítást dentálhigiénikus kolléganők végzik. Amennyiben fogorvosi vizsgálatra (állapotfelmérés/kontroll) is szüksége van, úgy azt jelezze az időpontegyeztetésnél!

Konzultáció

Fél-egy évente ajánlott fogorvosi kontroll vizsgálat, mely során ellenőrizzük a fogazat épségét, valamint szájüregi rákszűrést végzünk.
Amennyiben első alkalommal látogat el hozzánk állapotfelmérést végzünk, mely tartalmazza a fogazat, a nyálkahártya vizsgálatát, valamint megbeszéljük a szükséges kezeléseket. Állapotfelméréskor sok információt szolgáltató kiegészítő vizsgálat a panorámaröntgen.

Konzultáció

Góckutatás során a szájüregben lévő krónikus gyulladásos elváltozások jelenlétét keressük, melyek közvetlen panaszt ugyan nem feltétlenül okoznak, de erről a területről a szervezetbe kerülő kórokozók távolabbi szervben (pl. ízületekben) betegséget idézhetnek elő. Góckutatáshoz fontos kiegészítő vizsgálat a panorámaröntgen.

Várandós tanácsadás  időpontja az első trimeszterre essen! Az esetleg szükséges beavatkozások elvégzésének legkedvezőbb időpontja a második trimeszter.

Gyerekfogászat

Fontos a tejfogak tisztítása, megőrzése. Szuvas tejfogazat mellett előtörő első maradófog hamar elkezd romlani, ami a fog elvesztéséhez vezethet már gyerekkorban. A maradófogazat megfelelő előtöréséhez is szükség van a tejfogak által fenntartott helyre, ami miatt megőrzésükre kell törekedni.

A gyerekek első fogorvosi vizsgálata ezért már az első tejfogak előtörése idején javasolt.

Fontos, hogy a gyerekek első fogorvosi látogatásukról ne rossz élményekkel távozzanak.

Röntgen

Rendelőnkben megtalálható intraoralis röntgen, mely segítségünkre van például a gyökérkezelés során.

Panoráma röntgen segítségével az egész fogazatról átfogó képet kapunk.

Szájhigiénés kezelés

A lepedék, illetve fogkő felelős a két leggyakoribb fogazati megbetegedés, a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásáért. A rendszeres fogkőeltávolítás, szájhigiénés kezelés, a megfelelő fogmosási technika segít megelőzni az ínygyulladást, az ínyvérzést és az ínyvisszahúzódást.

EMS készülékkel a hagyományos fogkőleszedéshez képest fájdalommentesen van lehetőségünk ráadásul alaposabb tisztításra.

Töméskészítés

A szuvas fogak ellátása során törekszünk a lehető legtöbb, ép foganyag megtartására. Kizárólag fogszínű tömőanyagokat alkalmazunk.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés során eltávolítjuk a szuvas foganyagot, ezt követően a fogbél, a gyökércsatornák megnyitása, áttisztítása, fertőtlenítése történik. Gyökérkezelés során gépi gyökértágító eszközöket, ultrahangos csatornafertőtlenítést is alkalmazunk. Akár már a kezelés első alkalmával végleges gyökértömés kerülhet a gyökécsatornákba, de mindenképpen számolni kell egy következő alkalommal, amikor a fogkorona ellátása történik hagyományos töméssel, vagy a fogtechnikus által készített úgynevezett betéttel vagy koronával.

Fogpótlás

Fogpótlás készítése előtt minden esetben szükséges egy konzultáció, mely során megbeszéljük a lehetséges megoldásokat a funkció, az esztétika, valamint a páciens igényei alapján.

Fogpótlás készítése előtt szükséges a fogak egészségének helyreállítása, fogkő eltávolítása, szuvas fogak ellátása. Csak gyulladásmentes környezetben lehet pontos lenyomatot venni, ami a precíz fogtechnikai munka alapja.

Lézerkezelés

Lágylézert például nehezített fogeltávolításkor, de gyulladásos folyamatok és fekélyek kezelésére is használhatjuk. Segíti a sebgyógyulást, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van.  Fogágybetegség egyes eseteiben az ínytasakban lévő baktériumok megfestését követően, azok elpusztítását, tasakfertőtlenítést is tudunk végezni lágylézerrel. Ez utóbbi terápia három alkalomból áll, melyet heti rendszerességgel kell elvégezni..

Fogeltávolítás

Fogeltávolítást követően a sikeres gyógyulás érdekében fontos az alábbiak betartása:

- ne egyen, amíg zsibbad az ajka; vizet inni szabad

- nem szabad a sebet szívogatni

- nem szabad dohányozni legalább két napig

- nem szabad öblögetni (szájöblögetővel sem) legalább két napig

- a seb környékét is óvatosan tisztítsa, a fogakat alaposan fogkefével mossa!

- javasolt aznap az arc hideg borogatása

- kerülje a nehéz tárgyak emelését, hajolgatást

- kerülje a tejtermékek, apró magvas ételek fogyasztását


Szájsebészeti műtétek

Rendelőnkben lehetőségünk van szájsebészeti beavatkozások végzésére, úgymint bölcsességfog, állcsontciszták, visszamaradt foggyökerek eltávolítása, preprotetikai műtétek, gyökércsúcs rezekció, lágyszöveti elváltozások eltávolítása esetleges szövettani vizsgálattal.

Műtéti beavatkozást minden esetben szakorvosi konzultáció előz meg. Továbbá gyakran panorámaröntgen, esetleg CBCT felvétel készítése is szükségessé válik.

Implantológia

Rendelőnkben fogászati implantátummal a saját ép fogak csiszolása nélkül is tudunk fogpótlást készíteni. Továbbá implantátumot fel tudjuk használni kivehető fogpótlás stabilizálására is.

Az implantáció előtti konzultáción beszélünk a lehetőségekről. Amennyiben nincs, készítünk panoráma röntgent. A konzultáció során vagy az ezt követő tervezés után árajánlatot kap az egész kezelésről a fogpótlás átadásáig.

Letölthető tájékoztatók: